Enschede, 7 – 16 april
Rondeprijzen
1. Ben Provoost
2. Auke Scholma
3. Frits Luteijn
4. Alexander Baliakin
5. Ben Provoost
6. Marino Barkel
7. Niek Kuijvenhoven
8. Ivo de Jong
9. Maarten Linssen en Michiel Kroesbergen.
10. Wouter Sipma en Alexander Baliakin
11. Auke Scholma en Wouter Sipma

Lees meer over de toekenning van de prijzen: Rondeprijzen

Voorwoord

De eerste aarzelende gesprekken over het organiseren van het Nederlands Kampioenschap 2016 werden gevoerd eind 2015. Nu, net vier maanden later is het zover! Op een prachtige locatie wordt deze belangrijke strijd om de titel uitgevochten.

Paul van de VeenDe voorbereidingen verliepen vlot maar dit NK was onmogelijk geweest zonder de inzet en de ondersteuning van de gemeente Enschede, van verschillende damverenigingen in Overijssel en van de KNDB en van sponsoren. Allen dank daarvoor!

Een NK dus waarvan ik nú al enkele winnaars bekend kan maken! Ten eerste is dat het dammen in Nederland. Want bij een individueel spel als het dammen hoort de jaarlijkse strijd wie zich de beste dammer van Nederland mag noemen. Maar ook het dammen in Overijssel is winnaar.

Opnieuw wordt een belangrijk groot toernooi in Overijssel gespeeld. Zoals het voorwoord van de Provinciale Overijsselse DamBond ook uitspreekt: Dammen lééft in Overijssel. Dit NK is daar een bewijs van. En de derde winnaar is het dammen in Enschede waar de leden van de Enschedese DamClub het damspel op allerlei manieren en bij allerlei doelgroepen onder de aandacht gaan brengen.

Vanaf het stadhuis van Enschede is een interessante wandeling mogelijk naar Enschede Noord. Aan het eind van die wandeling is men op de Voortsweg 225 bij Damclub EDC aangekomen! Onderweg is het mooie museum “Twentse Welle” gepasseerd waar het verhaal wordt verteld over de mens in Twente. En op weg naar dat museum (gelegen in het prachtige Roombeek) loopt u over de Blijdensteinlaan. Voor dammers een vertrouwde naam want het was B.J. Blijdenstein die de geschiedenis in is gegaan als één van de allereerste die gefascineerd raakte door het mooie damspel. Met zoveel geschiedenis voor het oprapen kwam als vanzelf bij mij de gedachte op om in dit programmaboekje over dammen te (laten) schrijven in het Twents. En deze bijdrage van Goaitsen van der Vliet geeft mij een mooie zin om mee af te sluiten. Want het gaat in dit toernooi om uit te maken wie de sterkste is. In het Twents is dat

Wie zölt is zeen wee of de blankste billen hef.

Dat wilt u toch ook zien? Komt dus naar Enschede!

Paul van de Veen, voorzitter organisatiecomité NK 2016 en damclub Enschede

Sponsoren
VWS
VWS
VWS

VWS

PODB
Provinciale Overijsselse DamBond
Damclub Almelo

Damclub Almelo

BDV Borne

Damclub Dedemsvaart

Damclub Dedemsvaart

Enschedese Damclub

Damclub Witte van Moort Westerhaar