Enschede, 7 – 16 april
Rondeprijzen
1. Ben Provoost
2. Auke Scholma
3. Frits Luteijn
4. Alexander Baliakin
5. Ben Provoost
6. Marino Barkel
7. Niek Kuijvenhoven
8. Ivo de Jong
9. Maarten Linssen en Michiel Kroesbergen.
10. Wouter Sipma en Alexander Baliakin
11. Auke Scholma en Wouter Sipma

Lees meer over de toekenning van de prijzen: Rondeprijzen

Invaller Kuijvenhoven start met zege

Enschede, 7 april 2016, Theo Leoné
Kampenaar Niek Kuijvenhoven is de finale van het Nederlands kampioenschap dammen begonnen met een overwinning. Tegenstander Maarten Linssen werd overrompeld in een scherpe aanvalspartij.

Kuijvenhoven is op het laatste moment toegevoegd aan de nationale titelstrijd in het stadhuis van Enschede. Hij vervangt kampioen Roel Boomstra die prioriteit geeft aan zijn studie natuurkunde en de match om het wereldkampioenschap tegen Jan Groenendijk.

Foto: Maarten Linssen (links) tegen Niek Kuijvenhoven

20160407151025

Op de openingsdag van het toernooi in Enschede stonden alle partijen in het teken van strijdlust. Geen voorzichtig gemanoeuvreer, liever vochten de dammers principiële duels uit. Zo kostte een flankaanval bijna Jos Stokkel de kop omdat Alexander Baliakin zijn voorpost zwaar onder druk zette. Langs de rand van de afgrond ontsnapte verdedigingskunstenaar Stokkel naar een puntendeling.

20160407153606Ben Provoost (op foto rechts) behaalde een gemakkelijke zege over openingsspecialist Frits Luteyn. De Hagenaar lokte Provoost naar voor hem bekend terrein maar vergaloppeerde zich daarna al snel.
Wouter Sipma was nestor Auke Scholma te slim in de slag om een sterk centrum. Op de drempel van het eindspel won hij een schijf. Die verovering leverde desondanks niet meer op dan een voordelige remise.

Marino Barkel verkeek zich op het openingsrepertoire van Ivo de Jong. Tot verbazing van de Vriezenvener bracht zijn tegenstander een hem onbekende variant uit een partij van de Rus Schwarzman op het bord. De Jong bouwde op het oog groot voordeel op. Handig ontweek Barkel alle klippen en deelde de punten.

20160407123704

Sponsoren
VWS
VWS
VWS

VWS

PODB
Provinciale Overijsselse DamBond
Damclub Almelo

Damclub Almelo

BDV Borne

Damclub Dedemsvaart

Damclub Dedemsvaart

Enschedese Damclub

Damclub Witte van Moort Westerhaar