Enschede, 7 – 16 april
Rondeprijzen
1. Ben Provoost
2. Auke Scholma
3. Frits Luteijn
4. Alexander Baliakin
5. Ben Provoost
6. Marino Barkel
7. Niek Kuijvenhoven
8. Ivo de Jong
9. Maarten Linssen en Michiel Kroesbergen.
10. Wouter Sipma en Alexander Baliakin
11. Auke Scholma en Wouter Sipma

Lees meer over de toekenning van de prijzen: Rondeprijzen

Baliakin aan top met Provoost en Scholma

Enschede, 8 april 2016, Theo Leoné.
Alexander Baliakin heeft met een magistrale overwinning de leiding genomen in het Nederlands kampioenschap dammen. 20160407151301In Enschede versloeg de Wit-Rus Niek Kuijvenhoven.

De Kampenaar Kuijvenhoven gaf zich allesbehalve snel gewonnen. Resoluut bezette hij, op een wijze waarop de legendarische grootmeester Keller patent had, het centrum van het bord en liet Baliakin omsingelen. Fijnzinnig voerde de vijfvoudig Nederlands kampioen de druk op en forceerde een doorbraak die Kuijvenhoven te machtig werd.

Baliakin moet de top van het klassement delen met Ben Provoost en Auke Scholma. Provoost kwam tegen een voorzichtig spelende Jos Stokkel niet verder dan remise maar Scholma pakte de volle buit. In een opmerkelijke partij omklemde de nestor van het gezelschap (Scholma speelt zijn dertigste finale) het centrumblok van Ivo de Jong en dwong een puntgave hekstelling af. Een lichte combinatie besliste het lot van zijn tegenstander.

Foto: Auke Scholma

20160407170712Frits Luteyn leek simpel Maarten Linssen van het bord te schuiven. De Huissenaar bleef – op de vlucht voor combinaties) zitten met een wrakke linker vleugel. Verlies leek een kwestie van tijd omdat Luteyn zich vrij baan naar de damlijn had verworven. In plaats van op te geven speelde Linssen met de moed der wanhoop door. Op de valreep overzag Luteyn zelfs een slagzet over het hoofd en mocht zich uiteindelijk gelukkig prijzen met remise.

Eveneens – maar dan een stuk evenwichtiger – kwamen tot een puntendeling Wouter Sipma en Michiel Kroesbergen. De twee gebruikten in het klassieke genre veel tijd maar bereikten beiden ongeschonden het einde van het duel.

20160407121800Marino Barkel (foto) genoot voor zijn partij te gretig van een zwaar ontbijt met veel spek en moest dat bijna bezuren. Niet fit raakte hij onder druk en gaf niet veel meer voor zijn partij toen Wouter Ludwig een sterke Gesthemdoorstoot plaatste. Ook dat nog. Met nauwkeurig spel ontsnapte de Vriezenvener naar een remise met een minnetje.

Sponsoren
VWS
VWS
VWS

VWS

PODB
Provinciale Overijsselse DamBond
Damclub Almelo

Damclub Almelo

BDV Borne

Damclub Dedemsvaart

Damclub Dedemsvaart

Enschedese Damclub

Damclub Witte van Moort Westerhaar