Enschede, 7 – 16 april
Rondeprijzen
1. Ben Provoost
2. Auke Scholma
3. Frits Luteijn
4. Alexander Baliakin
5. Ben Provoost
6. Marino Barkel
7. Niek Kuijvenhoven
8. Ivo de Jong
9. Maarten Linssen en Michiel Kroesbergen.
10. Wouter Sipma en Alexander Baliakin
11. Auke Scholma en Wouter Sipma

Lees meer over de toekenning van de prijzen: Rondeprijzen

Avonturier Luteyn klopt Kuijvenhoven

Enschede, 9 april 2016, Theo Leoné.
Frits Luteyn heeft in een bloedstollend gevecht smaakmaker Niek Kuijvenhoven verslagen. In een bizarre partij leek de Hagenaar, evenals eerder in het toernooi ,in een gewonnen stand mis te grijpen maar na een kleine vijf uur moest zijn tegenstander toch opgeven.

In de analyseruimte luisterden de toeschouwers met rode oren de commentaren van de topdammers Johan Krajenbrink en Jeroen Goudt. Zou Luteyn na een weldadig begin opnieuw zijn partij verprutsen? Na een soortement Roozenburgopstelling verscheen kortstondig zowaar een Partie Bonnard, waarin giftige hielslagen op de loer lagen. Offer volgde op offer. Zelfs de damcomputers konden uit het spel geen wijs meer worden. De Kampenaar had in de slotfase nog naar remise kunnen ontsnappen maar boog tenslotte het hoofd voor het avontuurlijke spel van Luteyn.

2016040916141520160409161101Het duel tussen de beide koplopers Alexander Baliakin en Ben Provoost had iets van twee om elkaar dansende sluipmoordenaars. Op het bord kwam een verraderlijk klassiek spel waarvan niemand durfde te zeggen wie eigenlijk voordeel had. Was de poot op de linkervleugel van de Rus een zwakte of juist erg sterk? Provoost gaf in ieder geval geen krimp en dwong Baliakin met valkuilen tot uiterste voorzichtigheid. Na een coupe royal-achtige doorbraak stevende Provoost bekwaam op remise af.

Auke Scholma – samen met Baliakin en Provoost aan de top van het klassement – moest alle zeilen bijzetten om niet te grazen te worden genomen door Wouter Ludwig. De speler uit Utrecht bouwde een solide centrumaanval op en veroverde groot terreinvoordeel. Koelbloedig stelde Scholma toch nog een punt veilig.

Streekfavoriet Marino Barkel – uitblinker in de halve finales – zette massaal de aanval in de stelling van Michiel Kroesbergen. Beiden kwamen op dam. Het voordeel leverde Barkel slechts een plusremise op.

Wouter Sipma ging met een gewaagde opsluiting van zijn korte vleugel Ivo de Jong te lijf. Na de bevrijding uit zijn ketenen ontstond licht voordeel dat echter niet voldoende was voor de partijwinst. De clubgenoten Maarten Linssen en Jos Stokkel uit Huissen zochten beiden de rand van het bord op. De veel belovende start leidde tot een slag om het centrum, die geen winnaar opleverde.

20160409161551

Sponsoren
VWS
VWS
VWS

VWS

PODB
Provinciale Overijsselse DamBond
Damclub Almelo

Damclub Almelo

BDV Borne

Damclub Dedemsvaart

Damclub Dedemsvaart

Enschedese Damclub

Damclub Witte van Moort Westerhaar