Enschede, 7 – 16 april
Rondeprijzen
1. Ben Provoost
2. Auke Scholma
3. Frits Luteijn
4. Alexander Baliakin
5. Ben Provoost
6. Marino Barkel
7. Niek Kuijvenhoven
8. Ivo de Jong
9. Maarten Linssen en Michiel Kroesbergen.
10. Wouter Sipma en Alexander Baliakin
11. Auke Scholma en Wouter Sipma

Lees meer over de toekenning van de prijzen: Rondeprijzen

Baliakin neemt de leiding

Enschede, 8 april 2016, Theo Leoné.
Alexander Baliakin heeft in de finale van het Nederlands kampioenschap dammen alleen de leiding genomen. Terwijl de concurrentie niet verder kwam dan remises versloeg de Wit-Rus overtuigend de Huissenaar Maarten Linssen.

20160410155936Baliakin (1961) is de gedoodverfde favoriet in de titelstrijd te Enschede. De in Arnhem woonachtige dammer won vijf keer eerder het nationale kampioenschap van Nederland. Zijn rating van 1542 punten steekt royaal uit boven uit boven zelfs de waardering van de twee andere internationale grootmeesters die in Twente van de partij zijn. Zo heeft de Fries Auke Scholma een rating van 1470 en Jos Stokkel uit Huissen een score van 1410.

De Wit-Rus accepteerde in het duel met Linssen klassiek spel. Tegen zijn gewoonte in plaatste hij een Ghestemdoorstoot. Van Baliakin is de uitspraak: “Speel nooit een Ghestem want dan kun je niet meer winnen”. Linssen brak onmiddellijk de doorstoot af maar moest toezien dat zijn tegenstander de controle kreeg over beide vleugels en won.

Frits Luteijn zorgde voor vuurwerk door uitgerekend tegen Jos Stokkel de stokoude Kellervariant op het bord te brengen. Stokkel publiceerde een boek over het systeem. Luteijn geldt echter als een ware openingsvorser die bereid is langs diepe afgronden te gaan. Op de 27-ste zet maakte hij een combinatie mogelijk die Stokkel wellicht winnend voordeel gebracht zou hebben. Zijn tegenstander sloeg echter een andere weg in en moest na een boeiend gevecht met een puntendeling genoegen nemen.

20160410155946Wouter Ludwig (foto) kreeg tegen Ivo de Jong vanuit klassiek spel een aanval op zijn lange vleugel te verduren. Na een offer uit nood stond hij zettenlang verloren maar slaagde nog net te ontsnappen. Ook de partij tussen Wouter Sipma en Marino Barkel verliep volgens klassieke banen. Het evenwicht werd niet verbroken.

Spectaculair oogde het gevecht van Auke Scholma tegen Michiel Kroesbergen. Zwart kreeg een vooruitgeschoven schijf op veld 36 waarna zich een principieel duel ontwikkelde. Scholma bouwde op ongebruikelijke wijze een krachtig stootblok op dat Kroesbergen bijna te machtig werd. De Fries had als eerste de damlijn binnen handbereik maar dat was dan ook alles wat van zijn inspanningen overbleef.

Niek Kuijenhoven en Ben Provoost deelden in hun zaterdagavond al gespeelde partij de punten. Beiden dammen om principiële redenen niet op zondag.

Scholma (rechts) – Kroesbergen

20160410123039

Sponsoren
VWS
VWS
VWS

VWS

PODB
Provinciale Overijsselse DamBond
Damclub Almelo

Damclub Almelo

BDV Borne

Damclub Dedemsvaart

Damclub Dedemsvaart

Enschedese Damclub

Damclub Witte van Moort Westerhaar