Enschede, 7 – 16 april
Rondeprijzen
1. Ben Provoost
2. Auke Scholma
3. Frits Luteijn
4. Alexander Baliakin
5. Ben Provoost
6. Marino Barkel
7. Niek Kuijvenhoven
8. Ivo de Jong
9. Maarten Linssen en Michiel Kroesbergen.
10. Wouter Sipma en Alexander Baliakin
11. Auke Scholma en Wouter Sipma

Lees meer over de toekenning van de prijzen: Rondeprijzen

Misstap Baliakin op vooravond superdinsdag

20160407153606Enschede, 11 april 2016, Theo Leoné.
Koploper Alexander Baliakin blijkt kwetsbaar in de finale van het Nederlands kampioenschap dammen. In zijn partij tegen Frits Luteijn (foto) overzag hij een meerslagcombinatie. Tot zijn geluk profiteerde de tegenstander niet van de misser.

Vijfvoudig kampioen Baliakin ontmoet op superdinsdag 12 april zowel Michiel Kroesbergen als Marino Barkel. Alle deelnemers aan het toernooi moeten twee keer aan de bak, hetgeen veel van de conditie en concentratie vergt. Verrassingen zijn op superdinsdag dan ook niet uitgesloten. De partijen beginnen om 9.30 en 16.00 uur.

Baliakin belandde na een klassieke start tegen Luteijn in een vrijwel symmetrische flankopstelling en forceerde ondanks heftig tegenspartelen een plusremise.

De Wit-Rus zag Ben Provoost langszij komen. De Zeeuw nam vanuit het half open klassiek Maarten Linssen in een pijnlijke omknelling. Het speltype waarin Provoost zegevierde kwam wonderlijk genoeg voort uit een vroege flankaanval.

20160407122332Michiel Kroesbergen (foto) haalde opgelucht adem toen Ivo de Jong in het late middenspel zijn aanbod van remise aanvaarde. Michiel had net de zet ontdekt die hem op slag tot verliezer zou maken en stelde doodleuk voor om de punten te delen. de Jong was tevreden met het punt maar kon zich even later wel de haren uit het hoofd trekken.

De partijen Jos Stokkel – Niek Kuijvenhoven en Marino Barkel – Auke Scholma eindigden beide in een puntendeling. Van de duels was de partij tussen regionaal favoriet Barkel en de Fries Scholma verreweg het meest interessant. De kansen golfden over en weer. Tegen het eind moest toch vooral Barkel oppassen niet tegen een nederlaag aan te lopen.

De beide Wouters (Ludwig en Sipma) zwoegden voort in de langste partij van de dag. Een lastig eindspel kwam op het bord met drie dammen. Het voordeel van Sipma was niet voldoende voor een overwinning maar wel voor een plusremise.

20160409152134

Sponsoren
VWS
VWS
VWS

VWS

PODB
Provinciale Overijsselse DamBond
Damclub Almelo

Damclub Almelo

BDV Borne

Damclub Dedemsvaart

Damclub Dedemsvaart

Enschedese Damclub

Damclub Witte van Moort Westerhaar