Enschede, 7 – 16 april
Rondeprijzen
1. Ben Provoost
2. Auke Scholma
3. Frits Luteijn
4. Alexander Baliakin
5. Ben Provoost
6. Marino Barkel
7. Niek Kuijvenhoven
8. Ivo de Jong
9. Maarten Linssen en Michiel Kroesbergen.
10. Wouter Sipma en Alexander Baliakin
11. Auke Scholma en Wouter Sipma

Lees meer over de toekenning van de prijzen: Rondeprijzen

Auke Scholma in vorm vermorzelt Linssen

Enschede, 12 april 2016, Theo Leoné
Auke Scholma is op superdinsdag naast Alexander Baliakin en Ben Provoost aan de leiding gekomen van het Nederlands kampioenschap dammen. De Fries veegde Maarten Linssen in 35 zetten het bord af.

Scholma, die in 1995 eerder de nationale titel greep, verkeert in het stadhuis van Enschede in een blakende vorm. Keer op keer brengt hij zijn tegenstanders met gewaagde omsingelingen in ademnood. De Huissenaar Maarten Linssen had zichzelf beloofd op superdinsdag – met twee partijen op het programma – rustig aan te doen. Desondanks kon hij na dertien zetten niet langer de verleiding weerstaan om resoluut de aanval in te gaan. Van enig gevaar was op dat moment nog geen sprake. Zet na zet namen echter de spanningen toe. Scholma dwong verzwakking na verzwakking af tot voor Linssen nog slechts een hopeloze stand resteerde.

Scholma ontmoet in het tweede duel van de dag Michiel Kroesbergen. De Groninger heeft dit toernooi nog geen partij verloren. Kroesbergen ontsnapte in de ochtendronde tegen Alexander Baliakin naar een minremise. In een klassiek middenspel leek de Groninger compleet vast te lopen dan wel een combinatie naar de oren te krijgen. Secuur koos Kroesbergen voor een afwikkeling waarin beide partijen op dam kwamen. Ondanks een overwicht van drie schijven slaagde Baliakin niet om de volle buit binnen te halen.

Ben Provoost vocht een flankduel uit met Marino Barkel. De Zeeuw kwam in een kortstondige Partie Bonnard lelijk in de knel. Met een schijf meer haalde zijn tegenstander uit Vriezenveen als eerste de damlijn. Ook Provoost stoomde naar dam op maar hij worstelde met een opsluiting van al zijn overige schijven. Het restant van de Partie Bonnard bleek meer dynamiek in zich te herbergen dan op het eerste gezicht leek waardoor Provoost naar een minremise kon ontsnappen.

Wouter Sipma en Niek Kuijvenhoven zochten elkaar op in de Kellervariant. Aan Kampenaar Kuijvenhoven de taak aan te vallen, Sipma in de rol van kuitenbijter. De partij bereikte zijn hoogtepunt toen Sipma een dam gaf en via een meerslagfinesse een doorbraak forceerde. Het lastige eindspel leverde de Drent een plusremise op.

De partijen Ivo de Jong – Frits Luteyn en Wouter Ludwig – Stokkel hadden beide een open karakter en eindigden vlot in een puntendeling.

Sponsoren
VWS
VWS
VWS

VWS

PODB
Provinciale Overijsselse DamBond
Damclub Almelo

Damclub Almelo

BDV Borne

Damclub Dedemsvaart

Damclub Dedemsvaart

Enschedese Damclub

Damclub Witte van Moort Westerhaar