Enschede, 7 – 16 april
Rondeprijzen
1. Ben Provoost
2. Auke Scholma
3. Frits Luteijn
4. Alexander Baliakin
5. Ben Provoost
6. Marino Barkel
7. Niek Kuijvenhoven
8. Ivo de Jong
9. Maarten Linssen en Michiel Kroesbergen.
10. Wouter Sipma en Alexander Baliakin
11. Auke Scholma en Wouter Sipma

Lees meer over de toekenning van de prijzen: Rondeprijzen

Virus van domme zetjes velt strateeg Luteijn

Enschede,13 april 2016, Theo Leoné
Frits Luteijn heeft in het Nederlands kampioenschap dammen de kans gemist zich naast Alexander Baliakin en Ben Provoost aan de top van de ranglijst te nestelen. De 20160409165728dammer uit Den Haag overspeelde tegenstander Michiel Kroesbergen strategisch volkomen maar liep tot zijn schrik in een slagzet.

“Tegen een grootmeester had Kroesbergen al tien zetten eerder opgegeven”, foeterde Luteijn (foto). “Tegen mij speelt hij door en wint nog ook! Loop ik altijd in zetjes? Onzin. Ik zie alleen domme combinaties niet. Er moet wel enig niveau in zitten.”

De meest grillige partij van de dag was van Ivo de Jong (foto) en Niek Kuijvenhoven. Bloedstollend. Op het bord kwam een zelden vertoonde dubbele Ghestem in combinatie met een 20160409123523opsluiting van de korte vleugel. Op de 45-ste zet miste De Jong een winnende plan, dat Kuijvenhoven zou dwingen een harakiri-combinatie te nemen. Opgelucht stuurde de Kampenaar naar remise.

Wouter Ludwig zegevierde gemakkelijk over Maarten Linssen. De Huissenaar kan zijn draai niet vinden. Hij slaat een overnachting in Enschede over om voetbal kijkend thuis in Huissen weer op verhaal te komen, om het toernooi toch nog goed af te sluiten.

Auke Scholma behaalde tegenover Ben Provoost centrumvoordeel en dwong een plusremise af. Baliakin boekte zo’n plusremise tegen Wouter Sipma. Dankzij al drie plusremises heeft de Wit-Rus goede vooruitzichten op zijn zesde Nederlandse titel, al blijft een misstap steeds op de loer liggen.
Marino Barkel had in zijn klassieke duel tegen Jos Stokkel met wit hinder van een hangende schijf 21. Jos Stokkel kon niet profiteren waarna de spelers de vrede tekenden.

Sponsoren
VWS
VWS
VWS

VWS

PODB
Provinciale Overijsselse DamBond
Damclub Almelo

Damclub Almelo

BDV Borne

Damclub Dedemsvaart

Damclub Dedemsvaart

Enschedese Damclub

Damclub Witte van Moort Westerhaar