Enschede, 7 – 16 april
Rondeprijzen
1. Ben Provoost
2. Auke Scholma
3. Frits Luteijn
4. Alexander Baliakin
5. Ben Provoost
6. Marino Barkel
7. Niek Kuijvenhoven
8. Ivo de Jong
9. Maarten Linssen en Michiel Kroesbergen.
10. Wouter Sipma en Alexander Baliakin
11. Auke Scholma en Wouter Sipma

Lees meer over de toekenning van de prijzen: Rondeprijzen

Ben Provoost punt voor op favoriet Baliakin

Enschede, 14 april 2016, Theo Leoné
Ben Provoost heeft de leiding genomen in het Nederlands kampioenschap dammen. De Zeeuw versloeg de Noord-Hollander Ivo de Jong terwijl topfavoriet Alexander Provoost-deJongBaliakin bleef steken in een remise tegen Auke Scholma.

Provoost ontmoet in de laatste twee ronden Wouter Ludwig en Michiel Kroesbergen, samen goed voor een rating van 2830 punten. Achtervolger Baliakin krijgt nog tegenstanders voor de kiezen met een rating van 2777 punten: Ivo de Jong en Wouter Ludwig. De Arnhemmer heeft dus op papier een lichter programma.

De nieuwe koploper speelde tegen Ivo de Jong een partij waarin een flankaanval plaats maakte voor een gevecht in klassieke banen. Op de 35-ste zet stond het bord in vuur en vlam vanwege wederzijds een bezetting van het kerkhofveld, waar al zoveel reputaties gesneuveld zijn. In een wirwar van slagzetten en vastloopvarianten blies Provoost de stelling op. Na het optrekken van de kruitdampen kon De Jong alleen nog maar opgeven.

Auke Scholma ging een gewaagd duel aan met Alexander Baliakin en bood een opsluiting van de korte vleugel aan. De Rus nam de handschoen op en dwong Scholma tot uiterst nauwkeurig rekenen. Na een spannend spel van offers en tegenoffers eindigde het gevecht in een gelijkwaardige remise.

Frits Luteijn nam revanche op zichzelf voor het onverwachte verlies van woensdag en won van Marino Barkel. De man uit Vriezenveen behaalde weliswaar licht centrumvoordeel maar had geen antwoord op het raffinement van Luteijn. De Hagenaar beheerste beide vleugels en bezorgde Barkel een kansloos verdwaald Ghestemblok.

De Drent Wouter Sipma haalde een plusremise tegen Jos Stokkel. De internationale grootmeester uit Huissen – Nederlands kampioen in 1989 – lijkt dit toernooi op een rennende vogel die maar niet los komt.

Maarten Linssen boekte na vier nederlagen eindelijk weer eens een punt: een plusremise tegen Michiel Kroesbergen. Zijn fragiele voorpost op 23 bleek houdbaar. Misschien had een lastige vijf op twee zelfs winst kunnen brengen.

26362562471_7f342477d3_k

Sponsoren
VWS
VWS
VWS

VWS

PODB
Provinciale Overijsselse DamBond
Damclub Almelo

Damclub Almelo

BDV Borne

Damclub Dedemsvaart

Damclub Dedemsvaart

Enschedese Damclub

Damclub Witte van Moort Westerhaar