Enschede, 7 – 16 april
Rondeprijzen
1. Ben Provoost
2. Auke Scholma
3. Frits Luteijn
4. Alexander Baliakin
5. Ben Provoost
6. Marino Barkel
7. Niek Kuijvenhoven
8. Ivo de Jong
9. Maarten Linssen en Michiel Kroesbergen.
10. Wouter Sipma en Alexander Baliakin
11. Auke Scholma en Wouter Sipma

Lees meer over de toekenning van de prijzen: Rondeprijzen

Baliakin en Provoost aan kop in slotronde

Enschede, 15 april 2016,Theo Leoné
Alexander Baliakin en Ben Provoost gaan zij aan zij de slotronde van het Nederlands kampioenschap dammen in. Een groep van drie spelers volgt de koplopers op twee punten. De laatste ronde van het NK in het stadhuis van Enschede begint om 11.00 uur.

Provoost kwam in zijn duel met Wouter Ludwig niet verder dan een puntendeling. Daardoor zijn de kansen aanzienlijk 20160415154853afgenomen dat Nederland voor het eerst in de geschiedenis een Zeeuws nationaal kampioen dammen krijgt. Weliswaar
staat Provoost op gelijke voet met Baliakin maar in plusremises (een soort doelsaldo dat de doorslag geeft bij gelijk eindigen) staat de Zeeuw vijf punten achter. In de partij tegen Ludwig kwam een spannende Roozenburgopstelling op het bord maar het evenwicht werd niet verbroken.

Ivo de Jong nam duidelijk te veel risico tegen Alexander Baliakin. De Noordhollander liet vrijwillig zijn lange vleugel opsluiten en ondervond daar de hele partij de naweeën van. In een half-open slotakkoord ging De Jong ten onder.

20160415123053

Auke Scholma ontmoette Jos Stokkel, die eindelijk wel eens een overwinning wil. De Huissenaar kwam in de aanval en zette Scholma stevig onder druk. Toch kwam na een spannende slotfase zijn tiende puntendeling op het scorebord.

Michiel Kroesbergen en Niek Kuijvenhoven zorgden voor spanningen in een duel met een zwarte voorpost op 36. Kuijvenhoven investeerde twee stukken om met een schijf voorsprong op weg te gaan naar de damlijn. Even later stond zwart twee schijven achter. Winst was echter in geen velden of wegen te bekennen.

Marino Barkel bouwde op vertrouwde wijze een sterke centrumstand op. Zijn altijd goedgemutste tegenstander Maarten Linssen – die niet meer kan ontsnappen aan de laatste plaats – is het verliezen beu en gaf sterk tegenspel. De balans werd niet doorbroken. Ook Wouter Sipma en Frits Luteijn – die elkaar aan de tand voelden in een Roozenburgopstelling – deelden de punten.

Op de slotdag staan – doorslaggevend voor de titel – de partijen Alexander Baliakin – Wouter Ludwig en Ben Provoost – Michiel Kroesbergen op het programma.

20160415150714

Sponsoren
VWS
VWS
VWS

VWS

PODB
Provinciale Overijsselse DamBond
Damclub Almelo

Damclub Almelo

BDV Borne

Damclub Dedemsvaart

Damclub Dedemsvaart

Enschedese Damclub

Damclub Witte van Moort Westerhaar