Enschede, 7 – 16 april
Rondeprijzen
1. Ben Provoost
2. Auke Scholma
3. Frits Luteijn
4. Alexander Baliakin
5. Ben Provoost
6. Marino Barkel
7. Niek Kuijvenhoven
8. Ivo de Jong
9. Maarten Linssen en Michiel Kroesbergen.
10. Wouter Sipma en Alexander Baliakin
11. Auke Scholma en Wouter Sipma

Lees meer over de toekenning van de prijzen: Rondeprijzen

Baliakin verovert met oranje stropdas 6e NK

20160416153148-2Enschede, 16 april 2016, Theo Leoné
Alexander Baliakin is voor de zesde keer Nederlands kampioen dammen geworden. De speler uit Arnhem eindige weliswaar gelijk met de sterke Zeeuw Ben Provoost maar won dankzij drie plusremises.

Baliakin – geboren in Rusland, opgegroeid in Wit-Rusland en vervolgens tot Nederlander genaturaliseerd – was in Enschede op papier verreweg de sterkste dammer. Zijn rating van 1542 punten steekt royaal uit boven de 1470 van Auke Scholma en 1458 van Wouter Sipma. Lastig maakte dat heel het deelnemersveld vooral tegenover de Arnhemmer een goed resultaat wilde neerzetten. Desondanks boekte Baliakin drie overwinningen en even zo vele plusremises.

In de slotronde bracht Baliakin – zoals veel vaker in het toernooi – tegenover Wouter Ludwig  het klassieke speltype op het bord. De speler uit Utrecht ontweek alle voetangels en klemmen en dwong behendig een puntendeling af. Baliakin droeg bij de prijsuitreiking een oranje stropdas.

Tot het laatst in de slotronde bleef de kans aanwezig dat niet Baliakin maar Ben Provoost de titel zou pakken. In het duel van de Zeeuw met Michiel Kroesbergen vond in het middenspel en boeiende decorwisseling plaats naar spannend randspel. Even stond een bizarre positie op het bord die je normaal gesproken alleen in problemistenblaadjes tegenkomt. De remise maakte voor Baliakin de weg vrij naar het kampioenschap.

20160416133905

Auke Scholma verzekerde zich van de derde plaats. Tegenstander Frits Luteijn waagde met wit een gedurfde aanval via veld 23. Scholma peuzelde de vijandelijke voorpost op en liet niet meer los.

Streekfavoriet Marino Barkel bracht Niek Kuijvenhoven in grote moeilijkheden en miste een winnende voortzetting. Als pleister op de wonde ontving de dammer uit Vriezenveen een erediploma van de werelddambond voor het wereldrecord kloksimultaan (tegen 45 tegenstanders) dat hij neerzette in 2014 (!).

Wouter Sipma versloeg in een flankduel Maarten Linssen. Jos Stokkel deelde de punten met Ivo de Jong.

Zie hier voor meer foto’s van de sluiting: https://www.flickr.com/

20160416154249

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Sponsoren
VWS
VWS
VWS

VWS

PODB
Provinciale Overijsselse DamBond
Damclub Almelo

Damclub Almelo

BDV Borne

Damclub Dedemsvaart

Damclub Dedemsvaart

Enschedese Damclub

Damclub Witte van Moort Westerhaar