Enschede, 7 – 16 april
Rondeprijzen
1. Ben Provoost
2. Auke Scholma
3. Frits Luteijn
4. Alexander Baliakin
5. Ben Provoost
6. Marino Barkel
7. Niek Kuijvenhoven
8. Ivo de Jong
9. Maarten Linssen en Michiel Kroesbergen.
10. Wouter Sipma en Alexander Baliakin
11. Auke Scholma en Wouter Sipma

Lees meer over de toekenning van de prijzen: Rondeprijzen

Rondeprijzen

De rondeprijs van de 11e ronde wordt gedeeld door de beide winnaars in deze ronde Auke Scholma en Wouter Sipma.
Auke Scholma versloeg Frits Luteijn, die al vroeg in de aanval ging. Na een, naar eigen zeggen, suffe zet (18. 47-42) perkte Frits zijn speelvrijheid op zijn lange vleugel te drastisch in. Omdat de korte vleugel al langere tijd onspeelbaar was, won Auke een schijf en speelde het vervolg zeer secuur uit, zodat er van enige compensatie geen sprake was.
De partij van Maarten Linssen tegen Wouter Sipma vertoont parallellen. Ook hier ging de witspeler (Maarten) in de aanval en speelde een nonchalante zet (31 49-43). De zwartspeler forceerde het spel met 33. .…13-18 en 34. ….21-27 waarna wit er niet meer aan te pas kwam. Op de valreep nog een verdiende overwinning voor Wouter Sipma.

Ronde 10: van sommige spelers verwacht je, gezien hun speelstijl en speelkracht, dat ze minstens een paar winstpartijen op hun conto zullen schrijven. Soms blijkt het dan toch tegen te zitten en worden zeer goede standen net niet gewonnen. Dan blijft er vaak slechts een plusje over. Een van die spelers in dit toernooi is Wouter Sipma. Ondanks goed en soms riskant opgezette partijen blijft er te weinig over om een tweetje op het scorebord te brengen. Een goed voorbeeld is de partij tegen Frits Luteijn. Via een Roozenburgopstelling wist Wouter een zeer gezonde aanval op het bord te brengen. In de afwerking bleek het niet voldoende. Toch een gedeelde rondeprijs voor Wouter. Vooral bedoeld voor zijn gehele oeuvre in dit toernooi.
De andere helft van de rondeprijs gaat naar Alexander Baliakin, die in zijn geliefde klassieke spel, al in de opening een positie kreeg waarin hij zich thuis voelde. Objectief is er vermoedelijk weinig aan de hand, maar Ivo zal zich toch niet op zijn gemak hebben gevoeld. In een 11×11 stand probeerde Ivo zich aan de druk te onttrekken door een afwikkeling te nemen. Deze faalde echter op een fraaie finesse, waarna Alexander een gewonnen stand overhield.

De rondeprijs van de negende ronde wordt gedeeld door Maarten Linssen en Michiel Kroesbergen. Maarten speelt een wat ongelukkig toernooi. Desondanks ging hij met de witte stukken tegen Michiel onversaagd in de aanval. Mede omdat Michiel het, zoals altijd, principieel tegenspeelde ontstond een boeiende strijd. In het middenspel nam Michiel de aanval over. De directe tegenaanval tegen de zwarte voorpost werd met behulp van een verborgen finesse verhinderd. Desondanks wist Maarten met behulp van een combinatie naar dam een plusremise te bereiken en bleef Michiel (voorlopig?) ongeslagen.

In de achtste ronde van het NK dammen 2016 was er veel strijd. Naast de twee beslissingen, hadden ook twee andere partijen in een beslissing kunnen eindigen. Een van die twee partijen was die tussen Ivo de Jong en Niek Kuijvenhoven. Na een bloedstollende opening met een wederzijdse kerkhofaanval die over ging in een dubbele Ghestem doorstoot, was zelfs het compleet vastlopen van de stand niet onmogelijk. Een afwikkeling met gelijk aantal stukken liet wil het centrum en de beste kansen. Zwart wist te ontsnappen naar een nadelig eindspel, met remise als resultaat. Een zet voor deze redding had wit de kroon op zijn werk kunnen zetten Door in plaats van 45. 37-32, 45. 38-32 te spelen. De clou is dat de geplande doorbraak van zwart niet mogelijk is omdat zwart de meerslag naar veld 27 moet nemen. Na 45. ….08-13 wint 47-42 en 42-38 eenvoudig.
De dagprijs wordt toegekend aan Ivo de Jong

In de zevende ronde die ook op dinsdag werd gespeeld bereikte Niek Kuijvenhoven weer de 50% score met een overwinning op Auke Scholma. Laatstgenoemde was ’s ochtends in punten gelijk gekomen met Baliakin en Provoost. Niek nam al in de opening een voorpost op veld 24, die zwart via herhaaldelijk achterlopen onder vuur probeerde te nemen. Uiteindelijk werd de voorpost weggeruild, waarna Niek voordeel behield. In een spannende slotfase, waarin Auke met zeer weinig tijd moeilijke beslissingen diende te nemen, wist Niek zijn tweede overwinning te boeken.

Dinsdag kende twee rondes en daarmee ook twee rondeprijzen. De eerste (de 6e rondeprijs) gaat naar Marino Barkel, die Ben Provoost het vuur na aan de schenen legde. Het tegenspel tegen de Roozenburg-aanval van Ben sloeg bijna door. Een groot aantal zetten had Ben gedwongen spel. Helaas voor Marino was het net niet genoeg voor een overwinning. De analyse moet uitwijzen of en hoe wit het eindspel tot winst kan voeren. Nu bleef slechts een plusje over. En de dagprijs als troost.

In de vijfde ronde was er één winstpartij te noteren. Alleen Ben Provoost wist in een partij die een vermelding verdient in leerboeken over half open klassiek zijn tegenstander Maarten Linssen al op de 39e zet tot overgave te dwingen. In een aantal andere partijen was er (achteraf) sprake van opwinding. Met name in de partijen Baliakin-Luteijn, waarin de zwartspeler een kansrijke meerslagcombinatie overzag en Kroesbergen-de Jong, waarin de zwartspeler in de eindstand een zeer kansrijke voortzetting miste en remise accepteerde. Uit het voorgaande zal duidelijk zijn dat de dagprijs voor de tweede keer naar Ben Provoost gaat.

Alexander Baliakin heeft de rondeprijs van de vierde ronde gewonnen. De wijze waarop hij in een vrijwel gelijkwaardige stand zijn tegenstander Maarten Linssen onder druk wist te zetten maakte indruk op de jury. De partij verliep volgens het klassieke stramien, met nauwelijks tempoverschil. Zet op zet 27 de witte schijf 41 op 45 en de stad is symmetrisch. In een 10×10 stand zocht Maarten het in een aanval via veld 22, ook wel het kerkhofveld genoemd. Achteraf bleek dat hij dat niet met 27-22, maar met het verrassende 28-22 had moeten doen. In het vervolg bleef wit in temponood. Op de 45e zet kan zwart een dam nemen die zeer verrassend niet blijkt te winnen. Een drie om drie in dezelfde stand blijkt wel winnend. Eens temeer blijkt de klasse van Alexander in dunnere standen.

De derde ronde bracht spektakel in een aantal partijen, maar slechts een beslissing. De winst was voor Frits Luteijn, die Niek Kuijvenhoven wist te kloppen en daarmee de rondeprijs verdiende. In de Roozenburg bleef Frits schijf 23 van Niek bestoken. Volgens Johan Kraijenbrink, de demonstrateur, had zwart wellicht deze schijf a la Schwarzmann kunnen offeren. Later in de partij speelden nog twee offers (of gambieten zo U wilt) een rol. Vermoedelijk koos Niek met 16-21 voor het verkeerde offer. Daarna stond wit goed. Uit de analyseresultaten van Kingsrow, waarvan de grafische weergave eerder op een bergetappe uit de Tour de France dan een dampartij leek, bleek dat winst en remise erg dicht bij elkaar liggen. Uiteindelijk wist Niek de goede verdediging in een moeilijk eindspel niet te vinden.

20160409164329In de tweede ronde gaat de dagelijkse prijs naar Auke Scholma, die Ivo de Jong in een spectaculaire partij versloeg. In de opening verliet Auke met 32-27 de gebruikelijke weg en omsingelde het zwarte centrum. Vervolgens leidde dit tot een herstelling. Via een goed getimede manoeuvre met 35-30 wist wit het zwarte spel aan banden te leggen. De zwarte tegenactie faalde op het zetje van Weiss en later een rondslag die de partij definitief besliste.

 

 

 

20160407122323

De rondeprijs van de eerste ronde is toegekend aan Ben Provoost. Direct na de opening werd tegenstander Frits Luteijn in een houdgreep genomen. Via een op het eerste gezicht tijdelijk offer probeerde Frits zich aan de druk te ontworstelen. Ben had echter dieper gekeken. Via een elegante combinatie veranderde het tijdelijk offer in een definitieve schijf achterstand. Dit leidde niet lang daarna tot partijwinst voor Ben.

 

Sponsoren
VWS
VWS
VWS

VWS

PODB
Provinciale Overijsselse DamBond
Damclub Almelo

Damclub Almelo

BDV Borne

Damclub Dedemsvaart

Damclub Dedemsvaart

Enschedese Damclub

Damclub Witte van Moort Westerhaar